În cadrul acestui articol vom discuta despre tot ce trebuie să știi dacă te gândești la posibilitatea de a merge să studiezi în Elveția. Vorbim despre sistemul educațional din această țară, despre diferitele tipuri de școli, despre costurile studiilor și traiului în Elveția, dar și despre diferența dintre a aplica singur și a apela la consilierii Akademix, specialiști care de-a lungul timpului au ajutat mulți tineri ca și tine să fie admiși la școli de top din Elveția.

Dacă sunteți gata, haideți să pornim în această aventură elvețiană!

Sistemul de învățământ din Elveția

Sistemul educațional din Elveția este destul de diferit față de cel din România, mai ales pentru că această țară a oferă un grad ridicat de independență cantoanelor. În ceea ce privește studiile universitare, constituția elvețiană spune că autoritățile centrale pot avea sau pot susține diferite universități, deschizând astfel larg ușa pentru inițiativele private.

De asemenea, tinerii elvețieni care încheie școala primară pot opta pentru două sisteme de învățământ, academic și vocațional. Cel academic îi duce de regulă spre studiile superioare la universități, iar cel vocațional către școli de calificare și perfecționare profesională, de multe ori în parteneriat cu diverse companii.

Tipuri de universități

Universitățile din Elveția sunt recunoscute în întreaga lume datorită calității actului de învățământ. Practic, absolvirea unei facultăți elvețiene, fie că vorbim despre studii de licență sau de master, este în sine o garanție a abilităților dobândite în anii de studii. Universitățile sunt de stat, 14 la număr, sau private.

De-a lungul timpului, Elveția și-a creat o reputație de gazdă a unora dintre cele mai bune școli de business din lume. Fie că vorbim despre universitățile locale, care au dezvoltat programe extrem de competitive la nivel internațional, fie că vorbim despre programe de studii dezvoltate în Elveția și acrediate de diferite instituții din străinătate, toate au în comun încrederea copiilor, părinților și chiar a viitorilor angajatori.

Programe de licență/master

În Elveția poți studia atât programe de licență, cât și de master, la universitățile publice sau la școlile private. Mediul internațional este unul dintre cele mai dezvoltate din lume, iar studenții se integrează și se adaptează foarte ușor pentru că sistemul este dezvoltat astfel încât să le facă perioada de tranziție cât se poate de accesibilă.

Admiterea este holistică, iar procesul poate fi diferit de cel cu care ești obișnuit din țară. În Elveția, ofiterul de admiteri va dori să vadă pasiunea aplicantului pentru hospitality, astfel că dosarul tău trebuie să arate asta. Accentul se pune pe demonstrarea pasiunii pentru business, nu pe note, iar consilierii Akademix te vor ajuta la întocmirea documentelor pentru maximizarea șanselor de admitere, chiar cu bursă!

Există de asemenea și programe de foundation pentru aprofundarea anumitor cunoștințe, iar la acestea te poți înscrie chiar dacă nu ai diploma de Bacalaureat!

Costuri de școlarizare în Elveția

Costurile de școlarizare în Elveția depind foarte mult de tipul instituției pe care o alegi. La universitățile publice, care primesc finanțare importantă de la stat, costurile sunt cuprinse între 400 și 3,700 de euro pe an, conform celor de la Masters Portal.

Printre cele mai accesibile sunt University of Geneva (900 de euro/an), University of Bern (1,700 de euro/an) sau University of Lausanne (1,040 euro/an). Bineînțeles că aceste costuri variază și în funcție de programul de studii pe care îl vei urma. De asemenea, trebuie să te gândești că taxelor de școlarizare li se adaugă alte costuri (chirie, transport, mâncare etc.), astfel că suma totală pe care un student internațional în Elveția trebuie să o aibă pregătită a fost estimată la 27,000 de franci elvețieni pe an.

La școlile private costurile sunt considerabil mai mari. De exemplu, la școlile de hospitality, care sunt an de an în topul celor mai bune universități din lume, costurile încep adesea de la 38,000 de franci elvețieni anual.

Acest cost include însă cazarea în campusuri de lux și mesele zilnice, plus iPaduri, cărți, acces la o blibliotecă online cu articole de specialitate și la târguri de joburi special create pentru studenții din industria ospitalității. Astfel, investiția inițială care poate părea mare este amortizată în relativ scurt timp.

Iată și o comparație între costul vieții din Montreux și Geneva, unul dintre cele mai cosmopolite orașe din Elveția:

Posibilități de finanțare

Universitățile elvețiene oferă burse, aceasta fiind cea mai răspândită formă de finanțare a studiilor. Bursele sunt oferite în baza unor criterii diverse, dar de cele mai multe ori acestea vizează performanțele academice sau anumite skill-uri pe care un posibil student le are. Aceste burse pot acoperi până la 40% din costul școlarizării.

De asemenea, unele școli oferă reduceri destul de mari din taxele de studii dacă acestea sunt plătite integral, înaintea începerii anului universitar.

Există și opțiunea de a accesa un credit, iar Grupul EDUCATIVA a dezvoltat în acest sens serviciu de finanțare FINS. Acesta este dedicat exclusiv studiilor și poți afla mai multe informații despre criteriile de acordare a creditelor, precum și de sumele maxime de care poți beneficia pe site-ul oficial, hellofins.com.

Costurile unui student în Elveția

Elveția este renumită pentru calitatea studiilor, dar și pentru costul vieții de zi cu zi. Asta pentru că nu este deloc ieftin să trăiești și să studiezi într-o țară cu un nivel ridicat de trai, costurile fiind pe măsura salariilor.

Dacă vrei să mergi la o universitate elvețiană trebuie să îți pregătești un buget de cel puțin 1,300 de euro pe lună, costurile putând fi și mai mari în orașele importante.

Chiria va absorbi cea mai mare parte a bugetului, aceasta variind între 450 și 800 de euro lunar în campusurile universitare și ajungând la peste 1,000 de euro lunar dacă alegi să închiriezi un apartament. Costul acesta poate fi mult diminuat dacă optezi pentru împărțirea unui apartament închiriat cu unul sau mai mulți studenți aflați în situația ta.

Pe mâncare vei plăti între 400 și 550 de euro lunar, iar un insight foarte util este că îți poți face cumpărăturile de zi cu zi după ora 17, atunci când multe magazine vând alimentele perisabile cu reduceri de până la 50%. Poți alege de asemenea să mănânci la cantina universității, unde vei plăti în jur de 10 euro pentru o masă.

În cazul în care nu vei locui în campus trebuie să te gândești și la costurile de transport, un abonament lunar pentru transportul în comun în orașele elvețiene costând în jur de 55 de euro.

Ce trebuie să conțină dosarul de aplicare?

Trebuie să știi că procesul de aplicare este intuitiv și că școlile îl au foarte bine detaliat pe site-urile proprii, astfel că îl poți parcurge singur. Din experiență îți spunem că ajută mult să ai alături un consilier Akademix, care a trecut prin aceste proceduri de zeci de ori cu alți copii înaintea ta și care te poate ajuta cu informații utile.

Dosarul propriu-zis trebuie să conțină foaia matricolă din liceu sau facultate, un CV cu activități extrașcolare, iar aici ajută să fi participat la organizare de evenimente în liceu, schimburi de experiențe internaționale, concursuri de debate sau public speaking, un eseu de motivație și testul de limba engleză (IELTS sau TOELF care arata nivel B2).

Ulterior vei trimite și diploma de Bac sau de absolvire a facultății și trebuie să știi că nu e nevoie de o notă anume.

Școli la care poți aplica cu ajutorul Akademix

Akademix este un serviciu gratuit de consiliere pentru studiile în Elveția și are parteneriate cu mai multe instituții de prestigiu. Consilierii noștri te vor ajuta cu sfaturi și informații valoroase despre școlile din grupul SEG (Swiss Education Group), dar și dacă vrei să aplici la instituții precum Glion sau Les Roches.

Swiss Education Group

Swiss Education Group este cea mai mare alianță privată din învățământul elvețian și reunește sub umbrela sa 4 dintre cele mai bune școli de hospitality din lume. Este vorba despre Cesar Ritz Colleges Switzerland, Swiss Hotel Management School, Hotel Institute Montreux și Culinary Arts Academy Switzerland.

Școlile din grupul SEG împart 6 campusuri, toate aflate în Elveția, și au anual la studii peste 6,000 de studenți.

Cesar Ritz Colleges Switzerland a fost fondată în 1982, poartă un nume sinonim cu hospitality-ul și oferă programe de licență în parteneriat cu Washington State University, din Statele Unite. Practic, la absolvire vei avea o diplomă din Elveția, de la Cesar Ritz, și una din State, de la WSU! Programele de Master sunt oferite în parteneriat cu University of Derby, din Marea Britanie.

Hotel Institute Montreux are, de asemenea, o istorie bogată și oferă programe de licență în parteneriat cu Northwood University, din Statele Unite. Motto-ul celor de la HIM este că au mixul perfect dintre ospitalitatea elvețiană și business-ul american.

Swiss Hotel Management School își propune să formeze următorii lideri ai industriei ospitaliere și de aceea are în ofertă mai multe programe de licență și de master, cele mai multe în parteneriat cu University of Derby, din Marea Britanie.

Culinary Arts Academy Switzerland este locul ideal pentru a studia dacă visul tău este să devii un chef de renume mondial. Programele de licență și de master sunt oferite în parteneriat cu University of Derby, din Marea Britanie.

Toate instituțiile din cadrul SEG au o curriculă modernă, adaptată cerințelor actuale de pe piața muncii. Lectorii sunt profesioniști recunoscuți în domeniile lor și regulat studenții beneficiază de sesiuni susținute de lideri ai industriei.

De asemenea, SEG are parteneriate cu angajatori de top, astfel că studenții au oportunități de internship-uri și, bineînțeles, de angajare după finalizarea studiilor.

Localizare

Școlile din cadrul Swiss Education Group au sediul în Elveția, iar campusurile sunt situate în Lucerna, Montreux, Brig, Le Bouveret, Caux și Leysin.

Localizarea permite accesul facil către aeroporturi internaționale, dar și către țările vecine Elveției, așa cum sunt Franța sau Italia.

Facilități

Studenții SEG au șansa unică de a locui și de a studia în foste hoteluri de lux, în palate somptuoase și în clădiri moderne. În momentul în care încep studiile, toți studenții primesc un iPad din partea școlii și acces la biblioteca virtuală.

Școlile din cadrul Swiss Education Group oferă cazare și masă în campusuri, serviciile fiind la cel mai înalt nivel, care rivalizează cu cele mai bune hoteluri din lume!

Domenii de studiu

Accentul este pus, evident, pe industria ospitalieră, așa că dacă visezi la o carieră în domeniu nu există un loc mai bun unde să o poți începe. Însă programele sunt foarte variate și te poți specializa, de exemplu, în business management, antreprenoriat sau sustenabilitate.

Toate școlile SEG se află în top 10 în clasamentul mondial al universităților, o garanție în plus a calității studiilor.

Glion și Les Roches

Glion Institute of Higher Education are o istorie de aproape 60 de ani, timp în care s-a impus ca fiind una dintre cele mai bune școli de hospitality din lume!

La Glion poți opta pentru un program de licență cu specializarea International Hospitality Business sau pentru mai multe programe de master, cu specializări ce merg de la Hospitality Business până la antreprenoriat, imobiliare sau chiar luxury management.

Les Roches International School of Hotel Management este ”sora” celor de la Glion, ambele instituții fiind deținute de unul dintre cele mai mari fonduri de investiții, Eurazeo. La Les Roches te poți specializa în Hospitality sau Hotel Management, iar programele de master acoperă de asemenea o gamă foarte variată de domenii ce au legătură cu industria ospitalieră.

Localizare

Atât Glion, cât și Les Roches, sunt instituții ce au campusuri în mai multe țări. În Elveția, cei de la Glion au campusuri în localitatea cu același nume, situată lângă Montreux, și în Bulle. Les Roches este situată în celebra stațiune montană elvețiană, Crans Montana.

Facilități

Studenții de la Glion și Les Roches beneficiază de condiții de studiu moderne, lectori cu experiență și o curriculă orientată spre viitoarea carieră.

Un element de noutate apărut după izbucnirea pandemiei de Covid-19 este că se poate opta acum și pentru programe de studii la distanță, fără a mai fi necesară prezența în campusurile școlilor.

Domenii de studiu

Focusul celor două școli este pus pe hospitality și domeniile conexe, ele fiind de altfel recunoscute la nivel mondial pentru rata mare a angajabilității absolvenților.

Ce aleg românii care studiază în Elveția?

Studenții români care au ajuns în Elveția cu ajutorul consilierilor Akademix preferă, în cazul studiilor de licență, Bachelor of Business Administration in Hospitality Management with specialization de la Hotel Institute Montreux. În ultimul an de facultate, ei își aleg specializarea și pot opta pentru finanțe, luxury management, human resources, business management al francizelor și managementul facilităților pentru seniori.

În cazul programelor de Master, cel mai popular pentru români este programul International Hotel Business Management, de la Swiss Hotel Management School. Acest program este compus dintr-un semestru teoretic, urmat de unul de practică. O facilitate de care foarte mulți absolvenți profită din plin este accesul la târgul internațional de joburi pe viață.

Aplică cu ajutorul Akademix

Dacă vrei să mergi la studii în Elveția sau dacă vrei să afli încă și mai multe informații despre ce înseamnă să fii student în această țară, suntem aici să te ajutăm!

Consilierii Akademix îți vor fi alături pe tot parcursul procesului de admitere și te vor ajuta cu informații relevante și importante despre întocmirea dosarului pentru aplicare, interviurile de admitere, ce înseamnă să te muți în Elveția și îți vor răspunde la toate întrebările pe care le ai.

Sună bine? Scrie-ne un mesaj și hai să vorbim despre cum poți ajunge chiar tu să studiezi în Elveția!

Înscrie-te la newsletter

* indicates required

Contactează-ne

Serviciul de consiliere pentru universități de top din domeniul hospitality din Elveția.

0755.156.102

contact@akademix.ro