Daniela Şandru a absolvit Cesar Ritz Colleges Switzerland, programul de Business Internațional – specializarea Hotel și Management Turistic, şi ne oferă informaţii interesante despre experienţa ei de student în Elveţia.

Vei afla ce înseamnă un astfel de program de studiu, cât de încărcat este programul zilnic sau cât de mult te ajută internshipurile din interviul de mai jos.

Ce te-a făcut să te îndrepți spre Elveția?
Elveția a fost și este țara facultăților hoteliere de top. Ba mai mult, este țara unde “hotelăria” a luat naștere în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea, este la doar două ore de zbor de Bucureșți.

Cum și de ce ai ales Cesar Ritz Colleges Switzerland ca instituție de studiu?
Datorită numelui. Cesar Ritz a fost pionierul “hotelăriei” de lux și cel care a ridicat această meserie la nivel de artă – iar campusul din Le Bouveret are cel mai frumos peisaj din toată Riviera.


Campusul Le Bouveret

Care a fost prima ta impresie odată ajunsă acolo?
Nu am fost primită nicăieri mai frumos și cu mai multă căldură! Cea mai pregnantă amintire este că atunci când făceam cunoștință cu grupuri din naționalități diferite, persoanele din grupurile respective renunțau la a mai vorbi între ei în limba lor nativă și continuau în engleză cât eram prezentă în jurul lor.

Atât personalul din campus cât și studenții se consideră o familie, iar numărul relativ mic de studenți te lasă să cunoșți pe toată lumea.

Cum ți s-a părut programul de Business Internațional – specializarea Hotel și Management Turistic?
Bogat și cu ceva din toate. Este un program complet în care am învățat drept, finanțe, design și arhitectură, matematică, psihologie, politică internațională, food and beverage, management și multe altele. Pot spune că am absolvit având cunoștințe din aproape orice domeniu care se învârte în jurul lucrului cu publicul.


Poză de la absolvirea Danielei

Dă-ne câteva detalii despre programul de studiu și profesori/ facilități.
Programul de studiu este destul de concentrat și intens, semestrul fiind de 11 săptămâni. Este perfect pentru cei care nu au timp de pierdut. Profesorii au o pregătire excelență și o experiență vastă în domeniul ospitalității, aceștia venind din industrie.

Ultimul an este predat de profesori care au doctorate în domeniul pe care îl predau, deci totul devine mult mai serios și mai aprofundat. În mare, orice se preda va fi util în internshipuri și la angajare, ca să nu mai vorbim de viața de zi cu zi. Faptul că teoria este îmbinată cu practica nu este decât un avantaj pentru că atunci când pleci în internship, deja vei ști ce ai de făcut. Iar nimic nu devine plictisitor niciodată.

Cum a fost pentru ține viața de studentă la Cesar Ritz Colleges?
Viața mea de studentă în Cesar Ritz Colleges a fost o experiență unică și interesantă, chiar dacă de multe
ori eram într-o cursă permanentă cu mine însămi. De la dresscode, care trebuia respectat cu strictețe, până la zilele în care începeam la 6 dimineața și terminam la 9 seara, am dezvoltat o disciplină și o educație de care sunt mândră, chiar dacă în anumite momente mi-a fost mai greu. Programul curricular și extracurricular te învață să te autoeduci și pe viitor să știi ce vrei de la viață și de la viitorul tău job.

Daniela și unul dintre colegii ei, în campusul instituției

Şi dincolo de viaţa academică?
Am încercat să socializez cât de mult am putut. Am asimilat informații de la zeci de culturi diferite și am schimbat percepții despre lume, religie, politică și așa mai departe. Campusul din Bouveret are un nightclub, cu asta cred că am spus tot.

Cum a fost experiența ta la internshipuri? În ce au constat și unde s-au desfășurat?
Primul internship l-am avut în Geneva, la recepția hotelului Beau Rivage, un hotel de 5 stele superior. La al doilea, am optat pentru restaurație, în Vevey la Grand Hotel du Lac, un hotel de același rang. Am decis să fac două internshipuri diferite în departamente distincte, iar ambele au decurs bine, cu multă muncă și o mulțime de experiențe bune și mai puțin bune din care am avut enorm de multe de învățat.

Cel mai important pas pentru a facilita internshipurile este învățarea câtor mai multe limbi străine, în special franceză și germană. Cu cât ești mai avansat într-una din aceste limbi, cu atât internshipul este mai ușor, fiindcă unul dintre internshipuri se face obligatoriu în Elveția.

Cu ce sfaturi i-ai lăsa pe elevii care se gândesc să aplice pentru studii în străinătate?
Pentru studii hoteliere recomand cu căldură Elveția. Este o țară frumoasă și prielnică studiilor, iar Cesar Ritz Colleges este una dintre cele mai bune facultăți din lume în domeniul său. Acum mă ocup de businessul familiei (evident, hotelier) iar pe viitor plănuiesc să aplic pentru master.

Dacă vrei să afli ce înseamnă să studiezi în industria hospitalieră, cât de mult ţi se potriveşte acest domeniu sau ce oportunităţi vei avea pe piaţa muncii te aşteptăm la Workshopul “The Challenge”, pe 17 februarie în Timișoara și pe 18 februarie în Iași

Înscrie-te la newsletter

* indicates required

Contactează-ne

Serviciul de consiliere pentru universități de top din domeniul hospitality din Elveția.

0755.156.102

contact@akademix.ro