Salutări! Știm că ești la început de drum profesional, iar atunci când trebuie să alegi facultatea pe care o vei urma în minte îți apar diverse întrebări. În urma experienței pe care o avem cu peste zeci de studenți consiliați în ultimii ani, am decis să facem acest articol pentru tine și părinții tăi, astfel încât lucrurile să fie ceva mai clare.

Cum pot vorbi cu Akademix?

Uneori, să vorbești cu un străin nu e cel mai confortabil lucru. Dacă lași un mesaj pe site-ul Akademix vei primi un mesaj de la Silvana, consilierul nostru, cu detalii despre studiile în Elveția. Tu îl citești în ritmul tău și răspunzi și soliciți o întâlnire. În perioada asta desfășurăm întâlnirile pe Zoom ca să fim în siguranță. Să pleci în străinătate nu este o decizie ușoară. Suntem aici pentru tine ca să te ascultăm și să înțelegem contextul tău și ce-ți dorești să studiezi mai departe, și vom analiza împreună oportunitățile de dezvoltare din Elveția. Fă primul pas, scrie-ne și hai să ne cunoaștem!

Ce oferă un serviciu de consiliere?

Un serviciu de consiliere de calitate oferă elevilor multe resurse de dezvoltare personală și, mai ales, dăruiește încredere și răbdare ca fiecare elev să ia decizii informate în timpul propriu, fără presiune. La Akademix recomandăm teste de orientare vocațională pentru găsirea ariilor de interes pentru fiecare elev și oferim mai multe sugestii de activități extrașcolare pentru a explora acele domenii în profunzime. Dacă ajungem împreună la concluzia că studiile de business și hospitality în Elveția sunt pasul firesc următor în dezvoltarea ta, atunci îți prezentăm oferta educațională cât mai detaliat și includem familia în procesul decizional pentru a găsi facultatea cea mai bună pentru tine. Odată stabilit obiectivul de a fi acceptat la o anumită instituție, ce ne rămâne de făcut este să începem lucrul la documente: eseul motivațional, CV-ul și interviul de admitere sunt elementele cele mai importante din aplicația ta, așadar o să lucrăm împreună pentru a convinge ofițerii de admiteri că tu ai calitățile potrivite pentru a face parte din comunitatea lor.  

Ce înveți la facultățile de hospitality?

Curricula de hospitality la facultățile din Elveția este gândită cu experți din industrie și împreună cu angajatori de top. Așadar, tot ce înveți vei regăsi în viața reală. În general, în primul an înveți despre food & beverage, în anul al doilea despre room operations, iar în anul al treilea te concentrezi pe antreprenoriat și strategii de business. 7 instituții din Elveția sunt în top 10 mondial de hospitality tocmai pentru că te trec prin toate responsabilitățile astfel încât la finalul studiilor să poți gestiona o afacere de la A la Z.

Consiliere sau pe cont propriu?

Să ai un consilier educațional este util pentru că îți poate da informații despre procesul de aplicare, te poate ajuta să construiești un dosar de succes care chiar să impresioneze ofițerii de admiteri și mai ales îți poate da informații despre cum să îți finanțezi studiile. În fiecare an sunt diverse tipuri de burse disponibile – unele de merit pe criterii de note, altele pe baza unui interviu sau video, deci este bine să ai alături un consilier care este la curent cu noile oportunități de bursă și te poate ajuta să accesezi cea mai avantajoasă variantă de finanțare pentru tine. 

Nu avem niciun dubiu că poți construi acest dosar independent, dar credem că ajută să ai pe cineva care verifică documentele, îți dă sugestii si se asigură că ai totul complet. Te ajutăm din dorința de a-ți găsi facultatea perfectă pentru tine și nu uita: nu ești obligat să iei nicio decizie pe loc. Suntem aici doar ca să te sfătuim și să îți răspundem la întrebări, hotărârile nu le luăm noi, ci le iei împreună cu familia.

Care sunt costurile facultăților?

Colaborăm cu 8 instituții de învățământ din Elveția, care au campusuri în diferite țări, așadar costurile variază destul de mult de la o facultate la alta. Elevii din România vor să găsească un raport corect între calitatea facilităților și învățământului, dar și costurile care trebuie achitate. De exemplu, Hotel Institute Montreux și B.H.M.S. oferă studenților posibilitatea să aibă 3 perioade de internship în timpul studiile de licență, ceea ce înseamnă că taxa de școlarizare (cu toate mesele și cazarea incluse) este undeva la 35,000 franci elvețieni pe an, o sumă avantajoasă pentru standardele elvețiene. Alte instituții care oferă facilități deosebite și campusuri moderne, precum Glion Institute of Higher Education sau Les Roches au taxele în jur de 51,000 franci elvețieni pe an. 

O variantă de preț mult mai rezonabilă este însă alegerea unui program de studiu de la o instituție elvețiană, dar care are campus în Spania. De exemplu, cursurile de licență oferite de Geneva Business School din Barcelona sau Madrid au taxa de școlarizare de 13,900 euro pe an. 

Câți bani îmi trebuie în plus?

La facultățile de hospitality din Elveția, masa, cazarea și materialele școlare sunt incluse în costul școlarizării. Astfel, prețul pe care îl plătești pentru fiecare an de studiu este clar specificat în broșura facultății și cheltuielile de bază sunt acoperite. Tot ce vei avea nevoie în plus sunt niște bani de buzunar pentru cheltuieli personale. 

Cât durează programul de licență?

Pentru majoritatea programelor de licență trebuie să te pregătești pentru a studia timp de 3 ani, fiecare an având câte 3 semestre. În funcție de facultate, unele semestre sunt dedicate integral perioadei de internship, altele sunt dedicate studiului în campus și, mai nou, există chiar și oportunități de prezență la cursuri online. 

Care e cea mai bună facultate?

Credem cu tărie că fiecare student este unic și încercăm prin procesul de consiliere să ne cunoaștem cât mai bine aplicanții ca să le facem recomandări personalizate. Topurile internaționale precum QS sunt un punct bun de plecare în identificarea facultăților prestigioase, dar sunt atât de multe alte criterii pe care trebuie să le ai în vedere când alegi o facultate. De exemplu, unii elevi se simt bine în orașe mari, alții preferă campusuri mai izolate în stațiuni de munte pentru a simți mai intens sentimentul de comunitate. Ce ne dorim este să îți prezentăm o paletă variată de campusuri și facilități (atât în zonele vorbitoare de franceză, cât și germană), iar în funcție de preferințele personale să alegi cea mai bună facultate pentru tine. 

Mai jos îți prezentăm câteva opțiuni de la care avem feedback foarte pozitiv:

Swiss Education Group oferă o gamă unică de cursuri universitare de clasă mondială, acreditate de universități britanice și americane. Cele 4 instituții ocupă primele 8 locuri în domeniul hospitality din lume (conform QS 2022).

      ✔️ Swiss Hotel Management School – are campusuri în Caux și Leysin (locul 3)

      ✔️ César Ritz Colleges Switzerland – campusuri în Le Bouveret și Brig (locul 6)

      ✔️ Hotel Institute Montreux – campusul în frumosul oraș Montreux (locul 7)

      ✔️ Culinary Arts Academy – campusuri în Le Bouveret și Brig (locul 8)

Două instituții din cadrul Sommet Education se clasează pe primele cinci locuri la nivel mondial în domeniul managementului ospitalității și agrementului (conform QS 2022):

Glion Institute of Higher Education se situează printre primele 4 instituții din lume în domeniul managementului ospitalității și oferă 3 specializări pentru ultimul an de facultate. Studenții pot alege între specializarea de branduri de lux, dezvoltare de hotel și finanțe sau organizare de evenimente. 

Les Roches este înființat în 1954 și oferă diplome universitare și postuniversitare în domeniile ospitalității, turismului și managementului de evenimente. Facultatea Les Roches este cunoscută pe plan internațional nu numai pentru campusul superb din Marbella, dar și pentru inovație și includerea inteligenței artificiale ca resursă la cursuri. 

B.H.M.S. Business & Hotel Management School Switzerland are campusuri în partea vorbitoare de germană, clădirile principale fiind în Lucerna și găzduind mulți elevi români.   B.H.M.S. primit 4 din 5 stele în cadrul QS Stars Rating 2022. Acest clasament se referă la statut, predare, angajabilitate și facilități și sunt mărturii de excelență pentru o educație de clasă mondială.

Geneva Business School se situează pe locul 55 în topul celor mai bune 100 de școli de afaceri din lume și pe locul 2 în topul școlilor de afaceri din Elveția, conform revistei CEOWORLD Magazine în 2022. Studenții locuiesc chiar în orașul Geneva, de unde pot călători cu ușurință către numeroase orașe europene. 

Astfel, Akademix oferă acces către educație de top în domeniul hospitality în Elveția. Mai departe, alegerea trebuie să o faci tu, în funcție de școala care ți se potrivește cel mai bine. Stai fără griji, orice alegere informată vei face va fi cea mai bună. Sfatul nostru este să aranjezi împreună cu noi o vizită la Porțile Deschise sau chiar să mergi o săptămână la o tabără de vară pentru a vedea cu ochii tăi ce te așteaptă acolo.

Care sunt opțiunile de finanțare?

Elveția are un nivel de trai ridicat, iar costurile de școlarizare sunt semnificative. Vestea bună, însă, este că există posibilități de finanțare: atât prin partenerii noștri de la FINS cât și prin bursele de merit oferite de facultăți. Acestea acoperă o parte din costuri, dar să ai o educație de renume mondial și acces la joburi pe piața internațională reprezintă o investiție care poate fi amortizată după absolvire.

Există burse de studiu?

Da! Poți beneficia de burse la instituțiile private de studiu din Elveția, dar reține că ele acoperă doar o parte din taxa de școlarizare. Bursa poate varia de la 10% până la maxim 40% din taxa de școlarizare.

Care sunt ratele de angajare după studii?

Cu 32 de filiale și peste 24.000 de membri, absolvenții din toate școlile Swiss Education Group au acces la una dintre cele mai mari rețele de ospitalitate din lume.

Sursa: Swiss Education Group

Sperăm că am acoperit majoritatea curiozităților tale legate de studiile în Elveția. Oricând vrei să afli o informație anume sau doar ai chef să discuți cu cineva cu experiență despre acest subiect, suntem aici pentru tine. Completează formularul de mai jos și hai să vorbim!

Înscrie-te la newsletter

* indicates required

Contactează-ne

Serviciul de consiliere pentru universități de top din domeniul hospitality din Elveția.

0755.156.102

contact@akademix.ro